19 лютого 2024 р.

Виховання самостійності

 Говорячи про самостійність як про важливу особистісну рису, дитячі психологи мають на увазі:
-вміння діяти без допомоги оточуючих;
-здібність до прийняття рішень;
-вільний прояв своєї думки та позиції.  
А оскільки людина - істота соціальна, важливо виховувати самостійність у дитини із поправкою на відповідність загальноприйнятим нормам поведінки. Тим не менш, основна роль батьків полягає в тому, щоб мінімально втручатися в природнє бажання малюка все спробувати і дізнатися.

Не перешкоджаючи гармонійному розвитку, вам вдасться виростити сильну, активну та цілеспрямовану особистість. Що ж для цього потрібно робити? Розберемось !
-Не квапте малюка, дозвольте йому самому робити будь-що. Звичайно, зручніше та швидше одягти трирічку, аніж терпляче очікувати, доки він впорається самостійно, але така допомога лише нашкодить у майбутньому.
-Заохочуйте ініціативу: хваліть за прибрані іграшки чи вдягнену самостійно сукню(можливо задом наперед).
-Створіть безпечне середовище для розвитку. Замість того, щоб регулярно обмежувати дії дитини пересторогами та заборонами, приберіть всі небезпечні предмети з дитячого простору.
-Визнайте право на помилку, не сваріть в разі невдачі.
-В ситуаціях, що постійно повторюються дозвольте обирати, не забуваючи про відчуття міри.Так, малюк має право обирати футболку із трактором чи тваринами для виходу на вулицю. 
-Використовуйте вербальне підкріплення та вірте у свого малюка. "Злізай, а то впадеш"подібні фрази відбивають бажання робити будь-що."Тримайся міцніше, і ти не впадеш"- така риторика вселяє в маленьку людину віру у власні сили.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...