10 березня 2024 р.

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з важкого підйому починається кожен робочий день.І закінчується такий день тим, що малюк ніяк не хоче засинати, а просить почитати, поспівати пісеньку, і це триває довго-довго. Що ж робити? Як зарадити?

    Важке ранкове пробудження часто пов'язане з порушенням режиму дня. Якщо малюк не спав вдень, пізно ліг ввечері, і не відразу заснув, от Вам і результат. Але ж, якщо пам'ятаєте  передача "На добраніч, діти!", що демонструвалась по телевізору в нашому дитинстві, закінчувалась о 21.00, і передбачалось, що відразу ж після її перегляду діти йдуть спати. Сьогодні ж батьки дуже рідко дітей укладають спати в цей час. Та й перед сном вони дивляться зовсім інше: новини про війну разом з батьками або ж мульфільми з незрозумілими для нас персонажами. Денний сон теж буває далеко не у всіх малят. Є такі діти, які вже із трирічного віку відмовляються від денного сну. Тому, якщо Ви хочете, щоб маля легко і з гарним настроєм прокидалося зранку, відрегулюйте його режим сну та пильнуйте за цим протягом дня.

  • Коли Ви будете дитину зранку, не кричіть голосно, не вмикайте музику та будильники, не стягуйте з неї ковдру. Пробудження повинне бути повільним і спокійним.

    Увімкніть неяскраве світло, погладьте малюка, покличте його тихенько по імені. Запропонуйте дитині ще лежачи в ліжечку, зробити декілька вправ-потягувань. Відразу підхоплюватись з ліжка теж не потрібно, можна спустити ніжки й трішки посидіти, а вже потім переходити до активніших дій.  Через декілька хвилин, коли дитина вже завсім прокинулась, можна увімкнути яскравіше світло та зробити зарядку. Тоді гарний настрій забезпечені Вам обом на весь день.

  • Щоб полегшити маляті засинання, можна придумати свої "сонні правила".                                                                                                                                                                        
     Наприклад, увечері в той самий час разом із дитиною ходіть подихати свіжим повітрям хоча б не декілька хвилин. Після повернення варто почитати книжку або ж пограти у спокійні настольні ігри. 
     Якщо дитина боїться темряви або просить не замикати двері, обовязково прислухайтесь до її прохання. Можливо, саме страхи і тривоги заважають їй швидко заснути. Нехай там, де вона спить, горить світло. Ви можете його вимкнути. коли дитина засне.
     Прагніть до того, щоб дитина засинала в гарному настрої. Не сваріть її ввечері, не наказуйте, інакше вона буде хвилюватись і не зможе заснути. 
Посидьте поруч, погладьте малюка, зробіть йому легкий масаж. Якщо просить, візьміть його на руки і трішки покачайте, так Ви створите дитині відчуття спокою та захищеності.    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...