16 січня 2019 р.

Проективна методика «Баранчик у пляшці»

Мета: оцінити взаємодію дитини з матір‘ю.

Вік: з 6 років.

Матеріали: аркуш паперу А4, простий олівець

Інструкція: «Намалюй баранчика в пляшці». 

Після того, як буде виконаний малюнок, випробуваному пропонується на другому аркуші пропонується записати відповіді на наступні питання:

1) Як почуває себе баранчик?
2) Як почуває себе пляшка?
3) Про що мріє баранчик?
4) Про що мріє пляшка?
5) Чого турбує баранчика?
6) Що може турбувати пляшку?

Інтерпретація результатів діагностики 

Нормальними вважаються відповіді:
«Йому там добре, тепло, комфортно», «Трохи затісно, але він може вибратися без проблем і т.д.»

Баранчик - символізує автора роботи. Наскільки яскраво, чітко промальований баранчик, настільки легко, позитивно і комфортно людина відчуває себе в батьківській родині і, навпаки. Наявність добре промальованих ріжків і ніг - це знак впертості, боротьби і відстоювання своєї думки, можливість наявності опору дитини по відношенню до батьків. Роги і копита часто зустрічаються в роботах підлітків, коли відбувається процес психологічного та емоційного відділення від батьківської сім'ї. Якщо автор зображує баранчика в негативному образі, це трактується як неприйняття себе.

Пляшка - символ батьківської сім'ї. Обриси пляшки мають своє значення. М'які, плавні, округлі форми пляшки - може трактуватися, як близькість автора роботи до мами, і символізує потреба в її уваги і її турботі, оцінці. Більш різкі, незграбні форми пляшки - батьківські риси характеру.

Велике значення надається положенню баранчика в пляшці. Якщо баранчик твердо стоїть на ногах на дні пляшки це означає, що автор роботи перебуває в сім'ї, в якій відчуває стабільність, стійкість. Пляшка в може бути зображена, як в горизонтальному, так і у вертикальному положенні. Спрямованість баранчика до горла пляшки, може трактуватися, як бажання вийти з пляшки і відокремитися від батьківської сім'ї. Можливий варіант: коли баранчик знаходиться в положенні протилежному - спиною до шийки пляшки і особою до дна, це трактується, як і бажання випробуваного залишати батьківську сім'ю, наявність, наявність побоювань пов'язаних з самостійністю.

Слід звернути особливу увагу на горло, зіставити з розмірами баранчика. Чи відповідають розміри баранчика величиною горла пляшки? Чи зможе баранчик при бажанні вийти з пляшки? Або може баранчик крупніше горловини? Якщо баранцю не хочеться виходити, можна говорити про те, що не вистачає фрустрації та немає необхідності розвиватися далі, або всі потреби задоволені та немає мотивації.

Зустрічаються роботи, в яких горлечко закрите пробкою, це може трактуватися, як прояв гіперопіки, автор роботи відчуває себе під контролем з боку батьків, всі рішення приймаються за нього, і він явно не скоро буде готовий до самостійності і відокремлення від батьківської сім'ї.

Коли внутрішній простір пляшки прикрашається елементами інтер'єру, створюється замкнене затишний мікроклімат, це свідчить про надмірну батьківську опіку, і про те, що автор роботи сприймає таку опіку позитивно. Батьки оточують всім необхідним і тим самим позбавляють дитину права на прийняття самостійних рішень і можливості самостійного життя за межами сім'ї, це може бути причинами невпевненості в собі, соціальної несміливості дитини. Коли пляшка надбита або розбита це може трактуватися як наявність психологічних травм, пережитих дитиною в батьківській родині.

Їжа та вода - це створені батьками умови для комфортного перебування в родині, і виявлену бажання про те, щоб дитина якомога довше залишався в сім'ї. Плавні форми пляшки можуть говорити про близькість до матері.

Якщо дитина малює коштовну пляшку, що прикрашена дорогоцінностями, це може говорити про те, що оточуюча середовище, заняття, гуртки, враження на оточуючих цінується більше ніж сама дитина.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...