22 січня 2024 р.

Порівняння

Нам радісно спостерігати за успіхами своїх дітей. Ми пишаємось їх першим словом, складеною пірамідкою, вивченим на пам'ять віршем, написаною літерою...

Нам хочеться бачити дітей успішними, тому ми хвалимо їх, мотивуємо, заохочуємо, підтримуємо. Але є і інші "мотиватори", які часто використовуються дорослими для досягнення мети дітьми. 

Однією з них є порівняння. "А Сергійко вже вчиться читати", "Подивись, як поводиться твій братик", "Наталка вже ліжко застеляти навчилась", "Подивись на інших дітей", "От Іринці ніколи зауваження не дають", "Твій братик усе їсть, а тебе не знаю чим погодувати" - знайомі фрази? Свідомо чи ні, але ми часто використовуємо їх під час спілкування. Нам здається, що це повинно змусити дитину задуматись над власною поведінкою і змінити її.

Але малюки такі порівняння бачить по - своєму: "Сергійко розумний, а ти - ні", "Братик - молодець, а ти - невдаха", "Іринку ми любимо більше, ніж тебе". Дитина думає, що усі навколо хороші діти, а я - ні. Дитина починає відчувати злість, гнів, заздрість, ревнощі, погіршується самооцінка, виникає конкуренція.

Є один рецепт, який допоможе вам мотивувати ваше чадо, не приносячи шкоду і не викликаючи образи на інших "більш успішних" дітей. 

Порівнюйте малюка з її минулими успіхами чи невдачами, таким чином вказуючи їй на її внутрішній ріст. Наприклад: "Ще місяць назад ти не вмів малювати сонечко, а сьогодні вже і промінчики вдались", "Я пишаюсь, як ти подорослішав за цей місяць", "Ще зовсім недавно ти був маленьким, а сьогодні і рахувати навчився!"

Давайте навчимось правильно мотивувати наших дітей, щоб у них ніколи не зникало бажання до пізнання!

#маленькі, але такі важливі поради

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...