14 листопада 2019 р.

КРИЗА СЕМИ РОКІВ

Буває, що поведінка старшого дошкільника змінюється в гіршу сторону без видимих на те причин. Дитина починає кривлятись, вередувати. Батьки шукають причини цих змін, адже така поведінка не личить дитині, яка готується до нового етапу свого життя – початку відвідування школи. Саме тут і стануть у пригоді знання про психологічні особливості розвитку дітей 6 – 7 річного віку. Тому, що перераховані риси є головними симптомами періоду, який отримав назву - КРИЗА 7 РОКІВ.


На 6 - 7 році життя виникає нова реакція на вказівки: у звичних ситуаціях дитина ніяк не реагує на прохання чи зауваження батьків, робить вигляд, що їх не чує. З'являються неслухняність, суперечки з дорослими, заперечення з будь-яких приводів.
У родині малюки починають демонструвати поведінку старших, або прагнути до виконання «дорослих» обов'язків.

Виникає інтерес до свого зовнішнього вигляду. Діти довго вибирають собі одяг, сперечаються з цього приводу з батьками, намагаються виглядати дорослішими, часто відкидають запропонований наряд зі словами: «Я вже дорослий, не хочу це вдягати!».

У цьому віці значно розширюється життєвий світ. У спілкуванні з дорослими виникають нові теми, не пов'язані з сімейними і побутовими подіями. Діти починають цікавитися політикою, походженням планет, життям в інших країнах, морально - етичними питаннями та ін.

Характер спілкування з однолітками до кінця дошкільного віку також змінюється. Формується дружба, прихильність, турбота про інших. Спілкування все більше підпорядковується нормам, прийнятим в дитячих групах. Починають працювати правила черги, справедливості та ін.

Прийняти нову поведінку дитини – означає підтримати її у процесі дорослішання та зменшити частоту негативних поведінкових проявів.

Поради батькам:
1. Вчіть дитину керувати своїми емоціями на власному прикладі.
2. Проявляйте увагу до малюка, демонструйте свою любов, заохочуйте гарну поведінку, цікавтеся його дружніми відносинами, давайте поради, ставте питання (спілкуйтеся з ним на рівних).
3. Перевірте рівень знань дитини, наскільки вона психологічно, інтелектуально і морально готова до школи, допоможіть у розвитку.
4. Підготуйте малюка до зміни способу життя і до його нової ролі школяра.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ТИ ЯК?

 Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК"?, ініційована першою леді, Оленою Зеленською, має на меті допомогти украї...