1 листопада 2019 р.

Комп’ютерна залежність у дошкільників: чи можлива?


Комп’ютер розкриває дитині світ із незліченною кількістю можливостей для інтелектуального розвитку. Утім, дитина дошкільного віку ще не в змозі самостійно керувати процесом взаємодії з комп’ютером, тому він інколи наче «відключає»  її від реального світу. Близькі дорослі мають бути пильними, аби вчасно запобігти комп’ютерній залежності дитини.

Рекомендації для батьків щодо профілактики залежності:
         Дотримуйтеся чіткого режиму. Тривалість «спілкування» з комп’ютером для дошкільника – 20 – 30 хв в день. Дитину дошкільного віку ще можна відволікти іншими заняттями. Тому на сльози, капризування та скарги реагуйте спокійно й терпляче, пояснюйте необхідність чергування розваг за комп’ютером з іншими, важливими справами.
         Заохочуйте та хваліть дитину. Саме похвала – один із «чарівних ключів», що відкривають двері у внутрішній світ дитини. Хваліть її за вимиту тарілку, вміння самостійно вдягатися, за дружню спокійну гру з дітьми. У комп’ютерних іграх закладено безліч заохочень, яких діти не отримують від батьків. Комп’ютер не втомлюється відзначати здібності, розум, надзвичайність дитини. Він позитивно реагує навіть на програш і помилки, у той час як дорослі нервують і карають за невдачі.
Будьте зразком для наслідування. Не порушуйте правил, які встановлюєте для дитини. Вони мають бути однаковими для всіх членів родини. Проаналізуйте, чи не залежні ви самі від комп’ютера. Подолайте цю свою звичку.
         Контролюйте зайнятість дитини. Залучайте її до занять у гуртках та виконання домашніх обов’язків. Зробіть традицією сімейне читання, грайте з дитиною в настільні ігри, пригадайте ігри зі свого дитинства та зацікавте ними дитину. Спонукайте її до перебування на свіжому повітрі.
         Контролюйте роботу дитини за комп’ютером. Важливо знати, які ігри грає дитина, і відстежувати будь - які відхилення в її поведінці після того, як гру завершено. Так, якщо, погравши, дитина стала дратівливою, збудженою, погано засинає, - це вказує на те, що або було перевищено час гри, або вона не підходить дитині. Віддавайте перевагу розвивальним іграм і сайтам. Обговорюйте з дитиною ігри, в які їй було б, на вашу думку, корисніше грати. Встановіть спеціальні мережеві фільтри, що дасть змогу контролювати взаємодію дитини з комп’ютером.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ТИ ЯК?

 Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК"?, ініційована першою леді, Оленою Зеленською, має на меті допомогти украї...