4 вересня 2023 р.

Таємниці адаптації


Перші кроки дитини в дитячому садочку, як правило, не прості. Початок відвідування дошкільного навчального закладу - це не лише нові умови життя і діяльності, режиму і харчування, а й нові знайомства і обовязки. Звикання до дитячого садка часто супроводжується порушенням емоційного стану дошкільника, погіршенням сну, апетиту, підвищенням захворюваності - це і є  адаптація.


Що ж порекомендувати Вам, батьки, для полегшення процесу адаптації?

  -  Дайте малюкові улюблену домашню іграшку. Так дитина буде мати частинку домашнього затишку з собою.
  -  Розлучайтесь легко і швидко. Ви турбуєтесь про своє маля, але довгі прощання зі стурбованим обличчям викличуть у дитини тривогу, що тут з ним може трапитись щось погане.
  -  Якщо дитині важко розлучатись з мамою, хай не перших порах його відводить у садок тато, дідусь чи бабуся.
  -  Якщо малюк підходячи до дитячого садка починає сповілюнювати свій крок - не поспішайте його вмовляти, а похваліть. Скажіть, наприклад: "Розумниця, я баче ти в мене така смілива". Ц е той випадок, коли треба "заговорити зуби".
  -  Не робіть великих перерв у відвідинах садка. Тиждень доми і тиждень садка продемонструє дитині, що є інший варіант, якого можна добиватись усіма можливими зусиллями.
  -  У перший тиждень відвідин садка дитина не повинна залишатись там більше двох-трьох годин. І лягати спати лише тоді, коли дитина вже трішки звикла до нової обстановки.
  -  Вдома в адаптаційний період потрібно створити спокійний клімат. Потрібно жаліти ослаблену нервову систему дитини. Краще відмінити походи в шумні міця, цирки, обмежити перегляд телевізора.
  -  У присутності дитини говоріть про садок  лише позитивне. Нехай Ваш малюк не чує Ваших хвилювань з причин відвідування ЗДО.                -Грайте з дитиною у "дитячий садок". Нехай малюк буде у ролі виховательки, побудьте вихованцем, покажіть, що Вам подобається, що ні. Це добавить Вашій дитині впевненості.




   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...