6 березня 2023 р.

Що не можна говорити дитині яка плаче?

Маленькі діти можуть плакати кілька разів на день. Сльози та істерики не завжди вдається зупинити обіймами, смачною їжею чи новою іграшкою. У таких випадках батьки можуть відчувати себе пригніченими через те, що не можуть втішити дитину.   Сльози дитини неминучі - адже це найбезпечніший спосіб пережити та звільнитися від негативних емоцій. Хоча часом вони викликають нервове напруження у батьків.  У цей момент важливо контролювати свій лексикон і остерігатися вимовляти деякі фрази. Розглянемо найпоширеніші помилки батьків:

  - "Приприни, інакше"...  інакше дитина не отримає цукерку, не буде гуляти або дивитися мультики. Це маніпуляція дитячими емоціями - дитина не може заглушити свої почуття в страху втратити щось.

  -  "Ти вже дорослий, а поводишся як малюк!"... дитина дійсно ще маленька, не досягла дорослого віку і не здатна поводитись як доросла. Тому не варто дорікати їй за те, ким вона є.

  -  Як можна плакати через такі дурниці? ... не можна знецінювати дитячі переживання. Для дорослого проблеми дитини можуть здатися дрібницею, але для малюка - бути справньою драмою.

  -  Мені соромно за тебе! Ти мене ганьбиш!... так Ви формуєте в дитини звязок "сльози-сором". Це може призвести до проблем з вираженням і проживанням негативних емоцій - в результаті дитині буде соромно показати свою слабкість і попросити про допомогу.

  -  "Якщо зараз же не припиниш, я залишу тебе тут!" ... це найгірший варіант з усіх спроб заспокоїти дитину, що плаче. До сильних і без того емоцій додається страх залишитися без близької людини, підтримки і захисту.

      Не забороняйте дитині плакати - будьте поруч, обіймайте і приймайте її!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...