24 березня 2020 р.

Зефірний експеримент

Продовжуючи досліджувати питання терпіння і самоконтролю дошкільників, я натрапила на цікаве дослідження, яке провів у далеких 1970 -их американський психолог Волтер Мішель. Мета експерименту - з'ясувати, наскільки чотири- шестирічні діти можуть стримувати свої бажання.
Під час експерименту дитина заходила до кімнати, де на столі лежав смаколик: зефір, печиво чи цукерка. Відтак, експериментатор пропонував обрати: з'їсти смачненьке зараз чи отримати два через 15 хв.
Результати експерименту: високий рівень самоконтролю в дитинстві має прямий зв'язок з високим рівнем інтелекту та успіху у дорослому житті. Здатність володіти собою дає змогу керувати власними емоціями, легше переносити стреси.
У дітей, які провалили цей тест рівень стресу, ожиріння, наркотичної чи алкогольної залежностей, емоційних та особистісних проблем у дорослому віці, був значно вищим, ніж у тих, хто успішно його склав.
У чому полягав секрет терпіння дітей, які зуміли почекати? Вони вміли себе відволікти та зайнятись чимось. Здавалося б, діти можуть себе зайняти телефоном чи планшетом, але такий спосіб не спрацює. Віртуальні ігри гальмують розвиток фантазії. Як результат, навчити дитину гратись іграшками та підручними засобами, як ми це робили в дитинстві. 
Ось такий, здається, примітивний експеримент допомагає зробити серйозні висновки. Пригадайте себе в дитинстві, а ви з'їли б смаколик?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...