20 березня 2020 р.

Як навчити дитину чекати

"А чому ми стоїмо?", "Мамо, ще довго?", "Ми скоро?", "Ну маааааам, ідемо!" - можна почути від малюків, яким доводиться чекати. За кілька хвилин знудьгована дитина здатна продемонстувати оточуючим усю гаму емоцій незадоволення. Як уникнути таких ситуацій та допомогти дошкільнику пережити очікування - читайте далі.

Відволікти увагу. Уявіть ситуацію, що ви прийшли до магазину з морозивом, який відкриється через 10 хв. Натомість, слів "Зачекай", запитайте дитину з яким смаком хоче морозиво чи запропонуйте придбати смаколик в іншому кіоску.

Навчіть орієнтуватись у тривалості часу. Ви пообіцяли дитині, що СКОРО підете гуляти. Малюк може 30 разів прийти до вас і запитувати чи ще довго, адже, для нього це поняття тривалості часу є незрозумілим. Запропонуйте вимірювати хвилини за допомогою пісочного годинника чи піти, коли завершиться мультик.  

Виконуйте обіцянки. Якщо пообіцяли зараз погратись з дитиною - то це потрібно виконати зараз, адже у зворотньому випадку, вона втратить віру у ваші слова.

Передбачте ситуації очікування. Якщо ви ідете в місце, де дитина може нудьгувати, заздалегіть приготуйте про іграшки, якими можна зайняти малюка.

Хваліть за терпіння.

Ви приклад для наслідування. Не проявляйте роздратування, коли самі на щось очікуєте; не нарікайте, контролюйте свої емоції, не підвищуйте голос у стресових ситуаціях. Пам'ятайте, ваш малюк копіює вашу поведінку.

Терпіння вам і вашим дітям!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...