2 квітня 2019 р.

Ранній дитячий онанізм

Вперше про цю проблему я почула від вихователів кілька років тому. І чесно вам зізнаюсь, що новина про онанізм у дітей дошкільного віку мене схвилювала і стурбувала. З роками педагоги все частіше звертатись за допомогою. А от запитів від батьків з даного питання я так і не отримала. Гадаю, питання настільки делікатне, що про нього соромно говорити вголос. Саме тому, я написала цю статтю. Вона допоможе отримати корисну інформацію та дасть зрозуміти, що ви не одинокі у ваших переживаннях. Дослідники говорять, що дитячий онанізм - це завжди спосіб зняти нервове напруження. Воно може бути викликане різними факторами: смерть близької людини, несприятливе психологічне середовище, ревнощі, слабкі емоційні зв'язки між членами сім'ї, народження ще однієї дитини та ін. Якою б не була причина, дитина відчуває НЕХВАТКУ ЛЮБОВІ, відчуття покинутості, непотрібності. Звичайно, є сімейні обставини, які змушують батьків більше часу приділяти, наприклад, молодшій дитині, пепеїзду чи зміні роботи. Але малюку потрібна батьківська любов щоденно. Вона може і не показувати стривоженість, але образа і відчуття самотності породжує напруження, з яким маленька людина не в змозі впоратись. (Звичайно дитячий онанізм може бути спровокований і певними захворюваннями і надто тісним одягом, проте, здебільшого це психологічна проблема). 

Дошкільник прагне зняти нервове напруження будь - яким способом і трапляється, що випадково знаходить метод, який в цьому допомагає. Перше, що потрібно зробити, помітивши у малюка онанізм - оточити його любов'ю, проводити час разом, перебувати поруч під час засинання, спілкуватись з малюком; таким чином, ви відновите втрачений емоційний контакт. 

Наступне - бесіда. Поясніть дитині, що так робити не можна, що це не гарно і не правильно. Говоріть без зайвих емоцій, не соромте, щоб не скласти уявлення, що інтим - це щось негідне і брудне. Адже, таке розуміння може закорінитись у підсвідомості і негативно вплинути на сімейні стосунки в майбутньому. 

Третім етапом є - відволікання уваги. Не залишайте дошкільника наодинці. Якщо бачите, що дитина починає займати "не тим чим треба" покличте вам щось допомогти, розкажіть історію, пограйте разом. 

І, наостанок, проводьте профілактику. Жодних сцен інтиму по телевізорі при дитині, не купайте двох дітей одночасно, виділіть кожній дитині окреме ліжечко. 

Сподіваюсь ваша сім'я ніколи не зустрінеться з таким явищем. Але бути проінформованим повинен кожен з батьків. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ТИ ЯК?

 Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК"?, ініційована першою леді, Оленою Зеленською, має на меті допомогти украї...