27 серпня 2024 р.

ДИТЯЧІ СТРАХИ

 

 Страх - це корисна емоція. Дитина, що нормально розвивається, повинна обовязково "уміти боятися". Але існує тонка грань, за якою звичайний стан стає нав'язливим, перетворюється на фобію і робить із нормальної дитини невротика. Часто це відбувається тому, що ми, дорослі, помилково думаємо: якщо не звертати на страхи увагу наших дітей або дорікати їх за те, що вони чогось бояться, то все мине.

    Дослідження останніх років виявили дуже цікаві відомості про те, чого саме бояться наші діти. У списку виявилося більше двадцяти різних страхів. Серед них: старх самотності, напади, захворювання, боязнь незнайомих людей, страх перед покаранням зі сторони батьків, острах казкових героїв. Дивно, але навіть у наш час, коли удосталь зявилося всіляких монстрів, діти як і раніше, бояться Баби Яги, Кощія, Змія Горинича. А ще бояться нічних кошмарів, темряви, тварин і комах, лікарів, крові, уколів, болю, раптових звуків. 
    До речі, маленькі діти як і дорослі, бачать сновидіння. І ці сновидіння можуть бути як яскравими й веселими, так і страшними. Різниця між дитячими та дорослими снами-тільки в тому, що дорослі, прокинувшись, розуміють, що вони бачили сон. А малята вважають свої сновидіння за реальність. І ще довго бояться того, що їм наснилось. Якщо дитина часто розповідає Вам про те, що їй наснилося щось страшне, не намагайтеся змусити її це забути. Краще пограйте в гру, розіграйте її страшний сон у ляльковій сценці та зробіть цю сценку смішною.
    Від чого ж все ж таки виникають дитячі страхи?
    Всіх причин і не перелічити. Наприклад, від надмірної батьківської опіки, коли дитина постійно  чує: "Туди не ходи, там небезпечно", "Цього не займай", " Обережно, поранишся". Від занадто високої вимогливості або холодності батьків. Від занадто жорстких покарань. Від частих батьківських сварок. Від тривалого перегляду мультфільмів та гаджетів.
    Як же допомогти маляті впоратися зі своїм страхом? 
    Можна призначити дитині захисника. Це може бути реальна людина, наприклад, брат або тато. А може бути і м'яка іграшка, наприклад великий плюшевий собака. Не смійтеся над розповідями дитини про те, що їй сниться або чого вона боїться. Нехай намалює свій страх, розповість що саме її лякає. А потім Ви разом домалюєте цій страшилці смішну мордочку, посадите її в клітку, придумаєте смішне ім'я. Якщо малюк боїться чогось реального, наприклад, грози, можете розповісти йому, що таке гроза насправді. Якщо малюк інформований, значить він озброєний!

Немає коментарів:

Дописати коментар

ТИ ЯК?

 Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК"?, ініційована першою леді, Оленою Зеленською, має на меті допомогти украї...