29 жовтня 2018 р.

«Дитячий шантаж» - що це?

Мабуть, кожен спостерігав ситуацію, коли дитина на весь голос висловлює своє незадоволення, в той час, як батьки ніяковіють і бентежаться від втрати контролю над ситуацією. Зазвичай, забаганка малюка виконується, щоб не привертати увагу перехожих «глядачів».

Таке вередування може бути спровоковане поганим самопочуттям, недосипом, хворобою; та часом, це є цілеспрямованою стратегією для досягнення мети. І, якщо дитина вперше використає шантаж мимоволі, то в майбутньому користуватиметься ним свідомо.

Як поводитись батькам?

Дитині слід дати зрозуміти, що її погрози і крики не подіють, а дорослий наполягатиме на своєму. Поведінка за якої мама і тато виконують забаганки для уникнення істерики є неприпустимою. Ймовірно, дошкільник десь неодноразово спостерігав приклади успішного шантажу, а тому почав наслідувати таку форму маніпулятивної поведінки. Батькам варто бути пильними, адже, зазвичай, діти копіюють поведінку саме найближчих людей.

Аби нейтралізувати шантаж варто або повністю його ігнорувати, або швидко й силоміць його припинити. При цьому слід спокійно і доброзичливо пояснити свою позицію: «Я почекаю доки ти заспокоїшся, але кричати ти більше не будеш».

Якщо мама відчуває, що дитина готова припинити шантаж, але не знає як вийти з ситуації, вона може запропонувати дитині припинити конфлікт і зайнятись чимось «важливим»: погуляти, почитати, помалювати чи обрати інше цікаве заняття.

І пам’ятайте: профілактикою дитячого непослуху є спілкування та обійми!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Засинання і пробудження. Робимо це правильно.

Часто чуєш від батьків: "Подумаєш, малюк важко засинає, пізно прокидається.  Це така дрібниця!" Але для багатьох батьків саме з ва...